f m
Copyright 2024 - All right reserver! pecavilag.hu 2007-2017

Betli szagú sügér peca

00 Betli szagú sügér peca

A Tisza-tó. Egy hely ami idén rengeteg örömöt szerzett nekem. Emlékszem az első pár alkalomra mikor csak mentünk és mentünk, hogy minél nagyobb területet megismerhessünk ebből a paradicsomból. Aztán egyre inkább a horgászatra fókuszáltunk. Balinok után a kősüllőké és a süllőké lett a főszerep. Több jó helyet is sikerült találnunk, ahol eredményesen kergettük a tüskés hátú ragadozókat. Mégis egy olyan merész lépésre szántuk el magunk, hogy ezeket feladva megpróbálunk a leengedett tározóból halakat fogni.

Kora hajnali indulás után még sötétben raktuk össze a csónakot. Napkeltekor indultunk a kikötőből. Boldogan nagy lendülettel vettük célba a hatalmas Poroszlói-medencét. A félhomályban szinte egyből felakadtunk egy kőben. Bárhogy toltuk magunkat az evezővel nem mozdult a csónak. Végül kiugrottam a csónakból és letoltam azt a rabságban tartó vödör nagyságú kőről. Nem voltunk túl boldogok. Nehezen találtunk utat a térdig érő vízben.

 

01

A Poroszlói-medence izgalmas lehetőségekkel csábít

Elkezdtünk robogni olyan helyek felé ahol nyáron sok halat láttunk. A radar képernyője egy darab halat nem mutatott a hosszú út során. Ez még nem lenne baj, de halmozgást és horgászokat sem láttunk. Megálltunk és átbeszéltük a helyzetet. A legközelebbi jónak vélt hely jó 30 perc de nem tudjuk, hogy vannak-e ott horgászok. Az sem biztos, hogy ilyen kis vízállás mellett el tudunk oda jutni. Megéri elvesztegetni még egy órát a napból? Visszafordultunk. Így „csak” egy órát veszítettünk.
Józan paraszti ésszel próbáltunk gondolkozni.
- Ahol a radar mutat táplálék halakat ott kell tanyázniuk a ragadozóknak is.
Vissza tértünk egy a gödörhöz ahol reggel indulás után nemsokkal a rengeteg halat láttuk. Forrt a víz a rablásoktól, az viszont látszott, hogy nem nagy halak hajtják az ivadékokat. Szórtuk a vizet UL méretű csalikkal. Mindhiába. Egy nagyobb halat akasztottam ezt onnan tudom, hogy nem tudtam elemelni a fenékről. Sajnos 3 másodperc után lemaradt. Egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy a nagy tömegben nem egy ponty volt a tettes (testes?). Folyamatosan „kopogott a zsinór és a csali a halakon. Nehéz volt megkülönböztetni a kapást. Oly annyira, hogy nem is tudtunk róla, hogy volt-e egyáltalán.

-Rendben, menjünk tovább.
Nem tudtuk nem észre venni a csónakokat. Kicsit közelebb húzódtunk és láttunk halfogást is, de valahogy nem éreztük a térdig érő vízben a halakat. Hitehagyottan húztuk a különböző csalikat wobblertől a kanálon keresztül a plasztik csalikig, míg végül ismét a hely változtatás mellett döntöttünk.

-Nem hiszem el, hogy azon a részen ne tudjunk fogni!
Visszamentünk de már hárman álltak ott békéshalra pecázva. Láttunk keszeg és kárász fogást is.Túlcsorogtunk és lekötöttünk. Rámentünk az apró csalikra, de sajnos leakadáson kívül nem tudtunk mást felmutatni. Lassan 13-óra és nincs értékelhető halunk. (mindössze egy kabátos kárász és egy szintén külsős bicska csuka)

 

02

mi lehet a horgon?


Ekkor jött el a fordulópont. Mélységmérés gyanánt leengedtem a csónak mellé egy nymfát amit megsorozott egy sügér. Onnan tudom, hogy sügér volt a tettes, mert kiemelés közben esett vissza. Innentől kezdve elkezdődött a nagyüzemi halkitermelés :) Olyan eredményes volt a vertikális emelgetés, hogy azon magam is meglepődtem. Főleg úgy, ha figyelembe vesszük azt, hogy gyakorlatilag órákon át sikertelenül próbálkoztunk ugyanezen a helyen egyetlen kapás nélkül. Maga a módszer tökéletesen egyszerű. Leengedjük a csalit a fenékre majd elemeljük 10-20 centire. Nem mozgatjuk, nem remegtetjük, várunk. Ha nincs kapás ugyan ezt megismételjük picit arrébb és így tovább. Nem kell túl sokat várni ha 10 másodpercig nem érzünk ütést lehet oldalra mozdulni. Próbáltunk tereptárgyakat, köveket ágakat keresni, ha sikerült ilyet találni 4-5 hal volt a jutalom.

 

03

eszi ezt is, de nem az igazi

Ha már így sikerült egymásra találni a halakkal elkezdtem variálni a csalikat, vezetési módszereket. Nagyon jó alkalom az ilyen, ha a horgászban van annyi mersz, hogy a működő csalit is lecseréli. Több színt is kipróbálva kijelenthetem, hogy a Géza által használt sárga 1,5”-os twistertől nem sikerült fogósabb csalit találnom, pedig mindent bevetettem mind színben mind formában amit a táskámban találtam.

 

04

Szép sügér

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy cimborám sokkal több nagyobbat fogott (értem ez alatt a 20cm fölöttit. Nem tudom mi billentette a mérleg serpenyőjét felé, hiszen hasonló módszerrel, hasonló csalival én 2db 20 fölöttit míg ő több mint 10 db-ot fogott. Jött még a sügéreken kívül vörösszárnyú, bodorka és kis süllő is.

 

05

a twister imádó keszeg

Végül közel 50-50 halat sikerült fognunk. Sokan legyinthetnek - hol jöhetnek ezek a halak egy kettes süllőhöz?! Számomra nagy élményt jelentettek és ami a legfontosabb betli helyett egy halakban bővelkedő pecát tudtunk produkálni.
Hogy mi ennek a kis szösszenetnek az üzenete? - A cél szentesíti az eszközt :) Merjünk próbálkozni! Figyeljük a vizet és ne ragaszkodjunk görcsösen halfajhoz, csalihoz vagy módszerhez és a siker nem marad el.

 

06

Minden „szemét hal ment vissza a macskák ne belőlük lakjanak jól!


00

Egyik kedvencem a sügér. Vagyunk ezzel még így egy páran. Talán nem véletlen...