f m
Copyright 2024 - All right reserver! pecavilag.hu 2007-2017

UL gondolatok

00 UL gondolatok

Pár hónap csend után ismét billentyűzetet ragadok. Ennek egy számomra nem mindennapi esemény az oka: sikerült megfognom az első pergetett naphalat. Na és? Gondolhatnák sokan... A mátraszelei tározón én eddig összesen 4db horogra való méretű naphalat láttam (4 év alatt). Sokat szórakoztam velük pici bogarakkal, és plasztikokkal. Több tucat kapáson voltam túl. Legutóbbi Robinsonos versenyen találtam a homokban egy igen pici jig horgot (kb 8-as horoggal nem egész 0,5grammos fejjel) Ezt felszerelve pici Berkley Twisterre jött a halacska.

Emlékszem sokat viccelődtem ezzel a naphal témával UL korszakom hajnalán.
Hajnalán, mert több mint 3 éve gyakorlom ezt a műfajt.


Sokan ódzkodnak a finom felszerelésektől, mondván egy jó hal nem jön ki vele. Ez nem igaz, később példákkal is fogom igazolni. Az eredményesség szemszögéből az UL és a normál pergetést megvizsgálva tökéletes párhuzam vonható a finomszerelékes békéshal horgászat versus sárgavégű csipeszes között. A kifogható halak méretét tekintve sem hiszem, hogy elmarad az előbb említett módszer az utóbbitól.

Ha valaki UL-ezésre szánja el magát vegye figyelembe, hogy a legfontosabb a felszerelés összhangja. Ebbe beletartozik az orsó, a bot, a zsinór, de még a kapocs is. Próbáljuk kiválasztani az adott CSALIHOZ!!! legjobban illeszkedő felszerelést.
Sok fórumon lehet olvasni, hogy süllőpergető botot keres valaki vagy domolykózót. Nem a halhoz, vízhez választjuk a felszerelést elsősorban hanem a csalihoz, a módszerhez.

Talán kiindulási pontot tudok adni, ha leírom az általam alkalmazott felszereléseket.

Jelenleg 3 pálcát használok a különböző UL technikákhoz, módszerekhez.
Mielőtt belemennék a témába szeretném tisztázni mit is jelent az én olvasatomban az ultra könnyű pergetés. Sokan csakis a 10-14-es monofillal eldobott, fél gramm súlyú csalikat nevezik így. Számomra 10-gramm maximális dobósúly alatti pálcákkal végzett tevékenység tartozik eme gyűjtőnév alá. Picit megcsavarva: a 10 gramm alatti csalik dobálása. Kivéve a nagy ellenállásúakat.

Hogy könnyebb legyen bekategorizálni (összehasonlítani) a pilinckákat, jigfejjel szerelt plasztikokkal vezetem le a használhatóságukat.

A legdurvább UL pálcám egy 2-8-g-os Berkley Pulse Zauber 2000-el 0,08-as fonottal. Szerintem teljesen jó a megadott érték. 8-as fejeket még bólogatás nélkül el lehet vezetni vele álló vízen. (a folyó víz kicsit bonyolult lenne, mert ott a sodráshoz viszonyított vezetési irány a zsinórvastagság függvényében megtévesztő lehet (remélem, nem tudományoskodom el túlzottan). Szóval mindenkinek könnyebb lesz, ha álló vízi jellemzőket írom le. Ezzel szoktam „keménykedni” Fogtam már vele sok nem éppen finom felszerelést kívánó halat a legkeményebb egy 93-cms Tisza-tavi harcsa volt, ami kövesezés közben érkezett 5 grammos fejjel szerelt 6 centis gumira.

01

Élvezetes fárasztás volt, mégsem volt szükség minden erőtartalékra

Sakura Shinjin Ultralight 150cm 0.5-3g Szintén Zauber 2000-el(az orsó picit nehéz rá) 0,08-as fonottal. Ezzel a pálcával kb 1,5-2 grammtól 5-6 grammig tudom jól kezelni a jigeket. Ha előbb azt írtam a Pulse keménykedni jó, ezzel finomkodni lehet úgy, hogy marad a gerincében bőven tartalék, ha szükséges. Sok szép hal között ami eddig a legjobban próbára tette az egy 73 centis ponty volt.

 

02

A felszerelés minden pontja maximum terhelést kapott, mikor vissza kellett fordítanom a tökleveles felé robogó halat

Harmadik a sorban egy Ron Thompson Flexide V2 165cm 2-7g Zauber 2000-el (az orsó picit nehéz rá)0,06-os Nanofillal, amit leginkább pici wobblerekhez használok de, ha kell 0,5-3grammos Jiggel még elbír. Nagyon érzékeny igen finom pálca mégis van erő a gerincében. 2-3 kilós pontyok mellett 73 centis süllő (komoly akadóból) amit a nyelére lehet vésni.

03

Sokszor a finom fárasztás a megoldás nem a keménykedés

 

Anélkül, hogy belemennék „áll” tudományos statisztikai számításokba, kijelenthető: apróbb halból sokkal több úszik a vizekben. Ez a 3 év elég volt ahhoz, hogy szintén bebizonyosodjon számomra: a nagy hal is oda vág az apró csalira.

A fő kérdés: Mi is a jó ebben az egészben?

  • Nálam az első és legfontosabb: Gyakorlatilag bármilyen hal számításba jöhet.

04

Egyik leggyakoribb célpontja a finom pergetőknek a domolykó

05

a másik a sügér

06

Kis csalira éhezett meg ez a csuka is

07

A balin is szereti hajtani az ivadékokat, leszedi a vízre hulló bogarakat

08

A kövesek nagy csapatokban várják, hogy elkapják az apró csalikat

09

Gyakori vendég a Tiszán

10

Egy gyönyörű vörösszárnyú

11

Ő picit keményebb ellenfél

12

Nem húzta karikába a botot

13

A bodorka is ragadozó lenne?

14

Na neee

 

  • Sokkal több az akció. (ez nagyban összefügg az előző indokkal)

  • Sokkal izgalmasabbak a fárasztások.
  • Sokkal olcsóbb. (mind a felszerelés mind a csalik szemszögéből)

 


Egyre nagyobb divat a finom pergetés. Biztos sokan a képeket nézve szintén kedvet kapnak hozzá. Senki ne ragadjon le a márkaneveknél inkább próbáljon picit a dolgok mögé nézni. Érdemes boltokba, kiállításokra elmenni és kézbe venni több botot és megsuhogtatni. Akkor majd jusson eszetekbe és tegyétek fel magatoknak ezt a néhány kérdést: Milyen csalikat akarok dobálni? Milyen karakterisztikájú pálca illik jobban ezekhez? Milyen zsinór kell a finomabb pálcához? Vannak-e igazán apró kapcsok?
Remélem ez a pár gondolat segít, amikor elkezditek összeállítani az UL felszerelésetek.Aztán, ha sikerült jöhetnek a halak és nem csak az apraja!
ui.: Mi a fenének vásároltam a nemrég egy 150-gramm dobósúlyú medveölő botot?

15

;) Ez már egy másik történet...

Írta: Kecskés Viktor